Oorzaak scheur(en) bepalen

Waarom een oorzaak van een scheur weten belangrijk is

Wat is de oorzaak van de scheur in je gebouw? Hoe is deze ontstaan en wat kan je eraan doen? Soms is er een simpele oorzaak waar niemand wat aan kan doen. Soms is de oorzaak wat lastiger te bepalen. Wel is het erg belangrijk om te weten waar die scheur vandaan komt. Zo kan het je helpen bij het voorkomen van nieuwe scheuren zodat jouw prachtige vastgoed nog een lange tijd mee kan. Daarnaast kan inzicht in de oorzaak van de scheur ook duidelijkheid geven hoe je deze scheur kan oplossen. Elke situatie is anders en afhankelijke van vele factoren.

Een oorzaak vinden kan ook helpen bij het regelen van een vergoeding voor de scheur omdat de schuld wellicht niet bij jou ligt, maar bij een ander of bij externe factoren. Bijvoorbeeld in een juridisch traject waarbij er wordt vastgesteld wie schuld heeft aan het ontstaan van een scheur, is het fijn om een rapportage te hebben van de scheur(en) in je gebouw.

Hoe stel je een oorzaak van een scheur vast?

Verschillende factoren kunnen invloed hebben op een scheur. Abode bekijkt jouw probleemstelling als een diagnose op een pijnpunt. De start van een diagnose is het vaststellen van het bijzondere, het karakter, van een gebouw. Daarvoor worden specifieke kenmerken opgezocht om de conditie van een gebouw te bepalen. Door een goede monitoring wordt scheurvorming beoordeeld. Het liefst vindt deze monitoring plaats voordat er een gebouw een proces ondergaat. Een proces kan zijn een verbouwing, onderhoud, werkzaamheden in de omging van het gebouw die trillingen of verzakking veroorzaken of in vloed hebben op de grondwaterstand, de fundering enzovoort.

Na het proces kan op nieuw het gebouw worden gemonitord om vast te stellen hoe het gebouw het proces heeft ondergaan. Bij de monitoring worden alle kernmerken van het gebouw vastgelegd op foto’s en in tekst. Nadien kunnen afwijkingen dan door vergelijking worden vastgesteld. Vastgelegd in rapportage ontvang je de oorzaak van de scheur inclusief advies. Een rapportage of bouwtechnisch advies nodig? Neem gerust contact met ons op!

Meer weten?

Wilt u meer weten over Abode Advies, lopende projecten, een offerte opvragen of bijvoorbeeld even kennismaken? Neem dan gerust contact met ons op. Tot snel!

Abode Advies

Lelie 9
7483AE
Haaksbergen

Informatie


Website met liefde gemaakt door: